Inici

Quique Azcona

Travessera de les Corts, 131-159 Pavelló Cambó. Recinte Maternitat. 08028 Barcelona (La Xarxa)
Quique Azcona

La bombolla de filtres

06/12/2011, by qazcona, category Treballs i col·laboracions
La bombolla de filtres

Una vegada un periodista va preguntar-li a Mark Zuckerberg: Perquè és tant important la redifusió de continguts a la xarxa? … i Zuckerberg va respondre: “Saber que un esquirol mor al teu jardí pot ser més rellevant per als teus interessos que saber que mor gent a l’Àfrica”.

Que passaria si la xarxa ens mostres els resultats de recerca segons aquest criteri de rellevància? De fet, ja ho fa. I d’això se’n diu “la bombolla de filtres”, un terme que dona nom a una teoria desenvolupada per Eli Pariser, president de la Junta de MoveOn.org i co-fundador de Avaaz.org.

En que consisteix “la bombolla de filtres”?

Els llocs web, com Facebook o Google, utilitzen algoritmes per mirar d’esbrinar de forma selectiva la informació que un usuari li agradaria veure partint de la informació que ell mateix proporciona amb el seu comportament i activitat diària davant l’ordinador (recerques, clics a m’agrada, comentaris, ubicació…). Com a resultat, aquests llocs web tendeixen a mostrar els resultats que algorítmicament estan més d’acord amb el punt de vista del usuari, obviant o amagant la resta de resultats. A la pràctica, com explica Eli Pariser en un TED Talks, dos persones amb gustos i personalitats diferents, que realitzen la mateixa recerca en el mateix moment, podrien obtenir resultats totalment oposats. Eli ho explica així:

“La bombolla de filtres és l’univers propi, personal i únic de informació que un viu a la xarxa. I el que hi hagi a la bombolla de filtres, depèn de qui és un i del que un fa. Però el problema és que no decidim el que entra. I més important encara, no veiem que és el que s’elimina.”

En el darrer Summit 2011 es va debatre com la tecnologia està re-inventant el periodisme. Eli Pariser també va participar i en la seva intervenció va proposar la col·laboració d’editors i algoritmes en el filtratge de continguts per aconseguir que la informació arribi millor als usuaris. També va lloar la tasca de curació de continguts per aportar possibles sol·lucions al problema.

Podem fer esclatar la bombolla?

No existeix la recepta màgica però si algunes pautes que ens ajuden a despersonalitzar la nostre experiència a la web. Google ens dona uns consells al respecte i a thefilterbubble.com ens fan 10 recomanacions:

1. Elimina les coockies del teu navegador:

Chrome: Opcions> Avançades> Configuració de contingut> Elimina les dades de navegació
Firefox: Eines> Opcions> Privadesa> Fes saber als llocs webs que no vull que em segueixin
Safari: Preferències> Seguretat
Internet Explorer: Eines> Opcions d’Internet> Privadesa> Configura la privacitat

2. Esborrar l’historial web del nostre cercador:

En el cas de Google: aquí podeu trobar les instruccions per fer-ho, amb els darrers canvis i actualitzacions de les pàgines de Google, si algú ho aconsegueix que ens ho expliqui. Gràcies!

3. Configura la teva privacitat a Facebook:

Ho podeu fer a través d’aquest enllaç:https://www.facebook.com/settings/?tab=privacy i seguin aquestes instruccions (amb data 26 d’agost del 2011) o el servei d’ajuda de Facebook.

4. Canvia la data del teu aniversari:

Resulta una dada clau en la identificació de persones, també es recomana no fer sempre el teu nom i usuari en el registre del “username” si no vols que les empreses relacionin les teves dades de molts llocs webs diferents.

5. “Apaga” la publicitat segmentada:

Hi ha plugins que permeten desactivar-la al teu navegador,

Chrome: ‘Keep My Opt-Outs
IE9: ‘Tracking Protection
Firefox ‘Do Not Track
Safari’s ‘Tracking Protection’ (Properament)

6. Anar d’incògnit:

Navegadors com Chrome permeten obrir finestres d’”incògnit”, de manera que desactiva el seguiment de la història i amaga les cookies. Per fer-ho selecciona l’enllaç amb el botó dret i selecciona “obre l’enllaç amb una finestra nova d’incògnit”.

7.Navega de forma anònima:

Llocs com Torproject.org i Anonymizer.com permet dur a terme tot el trànsit del navegador a través dels seus servidors i de forma anònima.
També podeu activar aquesta extensió de Chrome.

8. Despersonalitza el teu navegador:

Encara no en tens prou? La Electronic Frontier Foundation (EFF) fa que sigui fàcil veure com tens configurat el teu navegador i donen alguns consell sobre com fer els ajustos més complicats de rastrejar.

9. Demana a Facebook i Google que sigui més fàcil controlar els filtres:

Google: http://www.google.com/publicpolicy/feedback.html
Facebook: http://www.facebook.com/help/?topic=suggestions

10. Demana una regulació:

Desconec les iniciatives que es duen a terme en aquest sentit a Catalunya, Espanya o Europa. Si en coneixeu les afegirem. Us enllaço la pàgina de l’agencia catalana i l’agència espanyola de protecció de dades on trobareu informació sobre els vostres drets i on també es poden formular denúncies i reclamacions.

En aquest sentit recentment va presentar-se a Estats Units el projecte de llei “Do not Track”, que pretén donar capacitat de decisió als usuaris per escollir si determinades webs poden o no fer us de les seves dades de navegació. Hipòcritament, mitjans de comunicació com “The New York Times” signen editorials a favor mentre s’aprofiten les nostres dades, fins i tot obligant-nos a acceptar totes les seves cookies per poder accedir als seus continguts, per després vendre-les a tercers. És aquets el model de negoci que volem?

One Comment

So, what do you think ?